15 درمان گرمازدگی در طب سنتی برای بزرگسالان و بچه ها
به گزارش وبلاگ اسلیم، گرمازدگی یکی از اتفاقات شایع در فصول گرم سال است که به خاطر کم آبی بدن رخ می دهد. دلایل بروز این اتفاق هر چه که باشد، باید سریعا آن را برطرف کرد. در حالت گرمازدگی شدید، حتی این عارضه برای سلامت بدن می تواند خطرناک و حتی کشنده باشد و به مرگ منجر گردد. اما راه های ساده ای برای درمان گرمازدگی خانگی و طب سنتی وجود دارد که می تواند در این مواقع به کار بیاید. در این مطلب از مجله خبرنگاران به روش های درمان گرمازدگی خانگی و طب سنتی در بزرگسالان و بچه ها و نوزادان می پردازیم.
چه زمانی گرمازدگی رخ می دهد؟
گرمازدگی زمانی اتفاق می افتد که بدن قادر به دفع گرما نیست. در نتیجه دمای بدن تا حدود 40 سانتی گراد یا بالاتر، افزایش می یابد. معمولا گرمازدگی به خاطر انجام فعالیت شدید یا قرار گرفتن طولانی مدت در محیط گرم اتفاق می افتد. در این حالت تعادل تنظیم دمای بدن به هم می خورد.
معمولا گرمازدگی ناشی از مصرف برخی داروها در کسانی که دچار بیماری های قلبی یا مزمن هستند، بعلاوه افراد دچار اضافه وزن و کسانی که بدنشان با کم آبی روبرو شده است، بعد از قرار گرفتن در هوای گرم و به مدت طولانی شایع تر است. از طرفی در افراد سالم با وزن متعادل و سن کمتر معمولا در زمان انجام فعالیت های سنگین ورزشی که به کم آبی بدن منجر می گردد، اتفاق می افتد.
انواع گرمازدگی و علائم آن ها
گرمازدگی خفیف
در نوع گرمازدگی خفیف به خاطر کمبود آب و املاح در اثر تعریق زیاد بدن، در نواحی شکم، بازو و ساق پا احساس درد رخ می دهد. در این صورت، حتما ورزش را قطع کنید. آب خنک حاوی املاح بنوشید و عضلات دردناک را کشش دهید.
گرمازدگی میانه
از جمله علائم میانه این است که فرد دچار احساس ضعف، خستگی شدید و حتی از حال رفتن می گردد. سردرد، حالت تهوع، استفراغ و سرگیجه نیز از علایم گرمازدگی میانه است.
برای درمان خانگی و طب سنتی گرمازدگی میانه، نوشیدن آب بدون املاح بسیار مفید است. در این حالت حتما فرد را به مکان خنک ببرید و به او آب سرد بدهید. (البته در صورتی که فرد هنوز هوشیار باشد). لباس هایش را بیرون بیاورید. با یک حوله خیس بدن او را خنک کنید و سپس فرد را نزد پزشک ببرید.
گرمازدگی شدید
در کسانی که دچار گرمازدگی شدید می شوند، دمای بدن به بالاتر از 40 درجه می رسد. علائم گرمازدگی شدید شامل تهوع، سردرد، سرگیجه، از حال رفتن و کما است. در این صورت باید سریعا با اورژانس تماس بگیرید. یک وان آب یخ درست کنید و تمام لباس های فرد را بیرون بیاورید. سپس بیمار را در آن قرار دهید. یخ ها را در قسمت های زیر بغل، کشاله ران و گردن بیمار قرار دهید.
چگونه از گرمازدگی پیشگیری کنیم؟
همواره پیشگیری بهتر از درمان است. برای پیشگیری از گرمازدگی هم پیش از هر چیز سعی کنید زمانی که دمای هوا بالاست، در خانه بمانید یا فعالیت خود را در جایی انجام دهید که دارای تهویه مناسب است.
ترجیحا لباس هایی بپوشید که رنگ روشن دارند و گرمای کمتری جذب می نمایند. بعلاوه لباس هایتان از جنس نخی و گشاد باشند تا هوا به خوبی جریان پیدا کند.
استفاده از ضد آفتاب با SPF بالای 30 را از قلم نیاندازید
خوردن آب و به همراه داشتن آن را از یاد نبرید. خوردن 8 لیوان آب یا آب میوه و سبزیجات مقدار آب بدن را به تعادل خواهد رساند. 2 ساعت قبل از ورزش 600 میلی لیتر (حدود 3 لیوان) آب بنوشید. قبل از آغاز ورزش 200 میلی لیتر (حدود 1 لیوان) و هر 8 دقیقه 200 میلی لیتر دیگر آب بنوشید. حتی اگر احساس تشنگی نمی کنید، این کار را انجام دهید. از قلم نیاندازید که در هر حال به همراه خود آب داشته باشید.
سعی کنید در زمان هایی که دمای محیط مناسب تر است، ورزش کنید. صبح زود یا هنگام غروب، برترین ساعات برای بیرون رفتن از خانه است. قبل و بعد از انجام ورزش، خودتان را وزن کنید و اگر در این فاصله وزن تان کم شده بود، با آب آن را جبران کنید. حتما قبل از خروج از خانه از بهره ببرید.
درمان خانگی گرمازدگی در طب سنتی
بستگی به شدت گرمازدگی باید درمان متناسب با آن را انجام دهید. اگر به نکاتی که در بالا مطرح شد، عمل نکردید، روش های درمان گرمازدگی در طب سنتی را به کار ببندید.
1- ماست بخورید
به خاطر وجود آب، پروتئین ها، مواد معدنی و ویتامین ها و بعلاوه پروبیوتیک ها می تواند به عنوان درمان خانگی گرمازدگی به کار رود. 2 قاشق ماست را با کمی نمک و پودر زیره در یک لیوان آب حل کنید و به فرد گرمازده بدهید. دوغ هم می تواند یک جانشین موثر به جای ماست باشد.
2- دوش آب سرد بگیرید
بعد از بروز گرمازدگی، یک حمام سرد و قرار گرفتن بدن در آب خنک، به برطرف دمای بالای بدن بسیار یاری می نماید. اگر در حمام خانه وان دارید، به مدت 15 تا 20 دقیقه در وان آب خنک بمانید. حتی اگر کسی دچار گرمازدگی شدید شده است و شما با اورژانس تماس گرفته اید، قبل از رسیدن اورژانس، فرد گرمازده را در وان آب خنک قرار دهید.
3- درمان گرمازدگی در طب سنتی با روغن های گیاهی
برخی روغن ها برای کاهش دمای بدن موثر هستند. ، روغن زیتون، روغن اسطوخدوس و روغن نعنا از آن جمله اند. این روغن ها معمولا خاصیت خنک نمایندگی دارند. می توانید چند قطره از آن ها را با هم مخلوط کنید و به پشت گردن، کف دست و مچ ها بمالید تا دمای بدنتان کاهش پیدا کند.
4- استفاده از آب پیاز
آب پیاز را هم می توانید به صورت یک معجون بنوشید و هم آن را به بدن خود ماساژ دهید. آب پیاز را به قسمت پشت گوش، روی قفسه سینه و کشاله های ران بمالید. در روش دوم، یک قاشق چای خوری آب پیاز را با یک قاشق چای خوری از در آب حل کنید و بنوشید.
5- آب گشنیز
به خاطر خاصیت خنک نمایندگی و گرمازدایی گشنیز می توانید آب این سبزی مفید و خوش عطر را بنوشید. آب گشنیز یکی از روش های درمان خانگی گرمازدگی در طب سنتی است.
6- سرکه سیب بخورید
مواد معدنی و ویتامین های فراوانی دارد و به پر کردن الکترولیت های بدن یاری می نماید. یک قاشق چای خوری سرکه سیب را در یک لیوان آب خنک بریزید و بخورید. این محلول را می توانید هنگام ورزش هم بنوشید تا الکترولیت های بدنتان از دست نروند.
7- آب تمر هندی، درمان موثر برای گرمازدگی
تمر هندی طبع سردی دارد و از بین برنده تب است. می توانید تمر هندی را چند دقیقه بجوشانید و عصاره آن را با عسل یا شکر مخلوط و میل کنید. حتی از این روش برای از بین بردن حالت تهوع ناشی از گرمازدگی هم بهره ببرید.
8- شربت سکجبین
در طب سنتی جایگاه ویژه ای دارد. این ، علاوه بر لذت بخش بودن، برای برطرف گرمازدگی هم بسیار موثر است.
9- هندوانه بخورید
همان طور که می دانید هندوانه یک میوه آبدار تابستانی است که خاصیت خنک نمایندگی و آرام بخش دارد. خوردن آب یا فیله هندوانه برای برطرف گرمازدگی بسیار موثر است و در طب سنتی بسیار توصیه شده است.
بیشتر بخوانید خواص و فواید درمانی هندوانه
10- شربت آبلیمو
شربت آبلیمو سرشار از ویتامین ث و مناسب برطرف عطش و گرمازدگی است. می توانید با مقداری آب لیموی تازه و عسل یا شکر به همراه آب، یک شربت آبلیمو درست کنید تا گرمازدگی را از خود دور کنید. بعلاوه اضافه کردن کمی تخم شربتی دمای بدن را به تعادل می رساند.
11- شربت گلاب بنوشید
یکی از روش های درمانی طب سنتی برای کاهش عوارض گرمازدگی و رساندن تعادل به بدن، نوشیدن خنک در تابستان است.
12- شربت خاکشیر بنوشید
از جمله این است که به خاطر طبع سردی که دارد می تواند گرمای بدن را کاهش دهد. بعلاوه به برطرف تشنگی یاری می نماید. قبل از درست کردن ، مقداری از آن را در یک لیوان آب سرد خیس کنید و بعد که دانه های خاکشیر ته نشین شد، آب آن را خالی کنید. حواس تان به شن ریزه های کف لیوان هم باشد.
13- دمنوش زرشک و عناب بنوشید
عناب و زرشک هر دو جزو میوه های خنک نماینده هستند و برای کاهش دمای بدن مورد استفاده قرار می گیرند. مقداری زرشک و عناب را بجوشانید و دم نموده آن را بنوشید. هم یک گزینه عالی برای درمان سنتی گرمازدگی است.
14- درمان خانگی گرمازدگی بچه ها و نوزادان
گرمازدگی در بچه ها و نوزادان حتی شایع تر از بزرگسالان است. در صورت مشاهده نشانه های گرمازدگی، از مایعات فراوان مثل شیر یا شیر پاستوریزه بهره ببرید. اگر کودکتان بالای 4 ماه سن دارد، به او آب بدهید. کودک را به حمام یا وان آب خنک منتقل کنید و حرارت بدنش را کاهش دهید.
هر چند که درمان گرمازدگی بزرگسالان نیز اهمیت زیادی دارد، اما بدن بچه ها معمولاً نسبت به گرما حساس تر است و از همین رو باید سریع تر برای درمان کودک کاری کنید و حتماً اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید.
در کنار آشنایی با روش های درمان خانگی گرمازدگی بچه ها در طب سنتی، سعی کنید در هوای گرم، از بیرون رفتن کودکتان به محیط های بسیار گرم خودداری نموده و در صورت بروز نشانه های شدید گرمازدگی با اورژانس تماس بگیرید.
15- درمان گرمازدگی با عسل
استفاده از عسل هم به صورت خوراکی و هم موضعی به عنوان درمان گرمازدگی در طب سنتی شناخته می گردد. درست کردن شربت سکنجبین با عسل یکی از مؤثرترین روش های درمان برای گرمازدگی است.
عسل به کاهش حرارت بدن یاری می نماید و از همین جهت برای استفاده به صورت موضعی نیز مناسب است. توجه داشته باشید که برای درمان خانگی گرمازدگی حتماً از عسل طبیعی بهره ببرید، زیرا عسل های تقلبی اثر عکس دارند و ممکن است موجب افزایش گرمای بدن شوند.
سوالات متداول
برترین روش های درمان خانگی گرمازدگی بچه ها چیست؟
در صورت مشاهده نشانه های گرمازدگی در بچه ها، از مایعات فراوان مثل شیر یا شیر پاستوریزه بهره ببرید. اگر کودکتان بالای 4 ماه سن دارد، به او آب بدهید. کودک را به حمام یا وان آب خنک منتقل کنید و حرارت بدن کودک را کاهش دهید.
برترین راهکارهای درمان گرمازدگی در طب سنتی چیست؟
مصرف ماست، آب پیاز، سرکه سیب، شربت خاکشیر، عسل و شربت سکنجبین در کنار دوش گرفتن با آب خنک، از برترین روش های درمان خانگی گرمازدگی در طب سنتی محسوب می شوند.
منبع: افق کوروش