افطار را با این مواد غذایی آغاز کنید، از خوردن این نوشیدنی ها در وعده سحری بپرهیزید
به گزارش وبلاگ اسلیم، متخصص تغذیه گفت: در سحر از خوردن چایی پررنگ و قهوه خودداری کنید. چون این مواد مدر هستند و آب بدن را دفع می نمایند، بعلاوه از سبزیجات خام و پخته بهره ببرید و نوشابه را از وعده غذایی حذف کنید.
سید ضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه با اشاره به فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و تاکید بر استفاده از تمام گروه های مواد غذایی در این ایام اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان ضروری است از تمام گروه های غذایی استفاده گردد. با روزه داری و حذف یک وعده غذایی که در حدود 600 کالری است، انرژی های ذخیره شده مازاد بر احتیاج بدن که به صورت چربی انباشته شده است، کاهش یافته و باعث می گردد نوعی جرم گیری در تمام ارگان های حساس اتفاق بیفتد و بعضی سموم نیز از بدن خارج شوند.
مظهری در این باره ادامه داد: تغذیه باید متعادل و متنوع باشد و تمام احتیاج بدن به پروتئین و ریزمغذی های 50 گانه از این طریق تامین گردد. هرگونه بیش خوری و کم خوری منجر به سوء تغذیه یا اضافه وزن شده و تبعات خودش را به همراه دارد.
وی با اشاره به اینکه در کنار ایجاد تعادل در هیچ ماهی از سال به مقدار ماه مبارک رمضان، اسراف در مصرف مواد قندی و چربی مشاهده نمی گردد، گفت: مواد قندی که در این ایام به وسیله مصرف مواد غذایی، چون زولبیا و بامیه، حلوا و شله زرد به بدن می رسد، بسیار فراتر از احتیاج آن بوده و این مسئله باعث می گردد افراد از این موهبت الهی که یک درمان اجباری است محروم شده و در خاتمه ماه مبارک رمضان به جای اینکه شاداب و سرحال باشند و بدنشان با تجربه تحمل گرسنگی و تشنگی توان خودش را افزون تر نموده و به بازسازی و تقویت سیستم دفاعی اش بپردازد، اثر عکس داشته باشد، ضعیف تر شده و با افزایش قند خون، اوره و نظیر آن رو به رو گردد.
متخصص تغذیه در پاسخ به این پرسش که بعضی توصیه های اسلامی، چون آغاز افطار با نمک یا خرما تا چه اندازه مورد توصیه علم تغذیه نیز هست، گفت: از زمان سحر تا افطار در یک فاصله طولانی، فعالیت سیستم گوارشی کم می گردد و با فرارسیدن زمان افطار، تغییراتی در بدن به وجود می آید که باید با یاری تغذیه آن را به درستی تنظیم کرد. آغاز افطار با نمک و آب جوش، بدن را آماده دریافت مواد غذایی دیگر می نماید. پس از آن استفاده از یک لیوان شیر همراه با خرما، کشمش وعسل بسیار مناسب است و می تواند قندی را که بدن لازم دارد از منابع طبیعی دریافت و جبران کند.
وی اضافه نمود: این میان خرما، علاوه برقند طبیعی، سرشار از حیات است و حاوی مواد مغذی و با ارزشی، چون آهن و منیزیم است.
مظهری با بیان این مطلب که ممکن است مصرف شیر برای بعضی افراد مضر باشد، گفت: استفاده مخلوطی از آب و آب میوه تازه و یا سوپ رقیق جو با ترکیب سبزیجات مختلف و غلات که با آب مرغ یا آب گوشت بدون چربی تهیه شده اند برای آغاز افطار در این افراد مناسب هستند.
وی ادامه داد: استفاده از شیربرنج و فرنی که با قطعات میوه های خشک و خلال بادام غنی شده است و یا نان سنگگ به همراه پنیر و گردو هم مطلوب هستند. گفتنی است آرام خوردن غذا و افراط نکردن در مصرف آن نیز باید مورد توجه قرار گیرد. اجتناب از نوشیدنی های بسیار خنک بویژه نوشیدنی های گازدار و چای داغ و پی در پی نه تنها یاریی به فرد نمی نماید بلکه عطش وی را نیز بیشتر می نماید.
مظهری ضمن بیان اینکه سحری باید یک صبحانه کامل و متنوع به همراه مواد لبنی کم چربی و سوپ های تهیه شده با آب مرغ و آب گوشت بدون چربی و حلیم های خانگی باشد گفت: حتی می توانند از سالاد هایی که حاوی حبوبات پخته شده است استفاده نمایند مثل لوبیا پخته و کنجد و زیتون و تخم مرغ، تا بتوانند انرژی را در طول روز در بدن خود ذخیره نمایند.
وی، در مورد تغذیه در ماه مبارک رمضان بیان نمود: در درجه اول باید از خوردن غذا هایی که دارای پروتئین زیاد هستند و در روغن تهیه شده اند خودداری کرد. این درست برعکس تصور عامه مردم است که می گویند هرچه غذا ها سنگین تر و پر روغن تر باشند، تحمل آنان را برای روزه بیشتر می نماید. وی در ادامه اضافه نمود: باید از مواد غذایی که هضم آن طولانی تر است مانند ترکیبی از غلات و حبوبات در هنگام سحر استفاده کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: در سحر از خوردن چایی پررنگ و قهوه خودداری کنید. چون این مواد مدر هستند و آب بدن را دفع می نمایند، بعلاوه از سبزیجات خام و پخته بهره ببرید و نوشابه را از وعده غذایی حذف کنید، سبزیجات در دستگاه گوارش باعث جذب آب می شوند و وقتی با آب ترکیب شوند به صورت ژل در می آیند که این عمل باعث نگهداری آب در بدن و عدم دفع زودهنگام آب از بدن می گردد در نتیجه کمتر تشنه می شوید.
وی ضمن اشاره به اندازه کم مصرف نمک در سحر متذکر شد: افراد نباید سحری را از برنامۀ غذایی حذف نمایند، چون باعث کاهش توان افراد در مقابل گرما شده و باعث بروز مشکلاتی، چون سرگیجه، حالت تهوع، عدم تمرکز و ... می گردد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی در مورد نوشیدنی های مفید برای روزه داران، گفت: برترین نوشیدنی آب می باشد و فقط باید به این نکته توجه کنیم که زیاد سرد نباشد و در هنگام افطار هم بهتر است شیر کم چرب با خرما استفاده گردد و ترجیحا شیر قبلا جوشیده و ولرم باشد. توجه داشته باشید مواد سرد یا نوشیدنی های سرد معده را تحریک می نمایند و بعلاوه عطش را نیز از بین نمی برند.
مظهری در ادامه گفت: اگر بخواهیم از یک نوشیدنی مفید دیگر نام ببریم شربت آبلیمو گزینۀ مناسبی است. این شربت باید از لیموی تازه و شکر یا عسل خیلی کم تهیه شده باشد. چون شکر باعث ترشح انسولین می گردد و انسولین مواد قندی را در خون کاهش می دهد در نتیجه در میانۀ روز باعث کمتر شدن قندخون و به وجود آمدن ضعف در بدن می گردد.
منبع: فرارو