توصیه های تغذیه ای دفتر بهبود تغذیه به دانش آموزان ، صبحانه مهمترین وعده غذایی روز است
به گزارش وبلاگ اسلیم، دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توصیه هایی را در مورد تغذیه صحیح دانش آموزان در ایام مدرسه ارائه داد و بر خوردن صبحانه بوسیله آنها تاکید نمود.
به گزارش وبلاگ اسلیم به نقل از وبدا توصیه های تغذیه ای دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت به دانش آموزان بر مصرف صبحانه به عنوان مهمترین وعده غذای روز، مصرف میان وعده های سالم و توجه به وعده ناهار تاکید می نماید:
صبحانه وعده ای ضروری و مهم برای حفظ سلامت بدن است
صبحانه مهمترین وعده غذایی روز است، اما بسیاری از بچه ها و نوجوانان به طور منظم صبحانه نمی خورند. در یک صبحانه مقوی، توصیه می گردد از انواع نان به ویژه نان های تیره و سبوس دار در کنار مواد غذایی حاوی پروتئین مانند پنیر و تخم مرغ استفاده گردد. همراه کردن این اقلام غذایی با شیر و مغز دانه هایی مثل گردو به تامین مواد مغذی مورد احتیاج بدن دانش آموزان یاری خواهد نمود.
مطالعات نشان می دهد که خوردن یک صبحانه مغذی باعث بهبود عملکرد مغز به ویژه حافظه و یادگیری می گردد. صبحانه خوردن گرسنگی را در طول ساعات مدرسه کاهش می دهد که خود می تواند باعث کاهش حواس پرتی شده و عملکرد تحصیلی، خلق و خو و رفتار دانش آموز را بهتر کند.
بچه ها و نوجوانانی که صبحانه می خورند عملکرد تحصیلی بهتری نسبت به بقیه دارند. بعلاوه خوردن صبحانه سبب کنترل اشتها شده و میل به خوردن شیرینی ها و مواد غذایی با ارزش تغذیه ای پایین را کاهش می یابد. نخوردن صبحانه با تمایل به خوردن اندازه غذای بیش از احتیاج بدن در وعده های بعدی همراه است که خود باعث اضافه وزن و چاقی در فرد خواهد شد. اندازه پرخاشگری و افسردگی و کمبود مواد مغذی در بین دانش آموزانی که صبحانه می خورند نسبت به افرادی که صبحانه نمی خورند به مراتب کمتر است.
مصرف میان وعده های سالم در ساعات بین کلاسها اهمیت زیادی دارد
میان وعده، که به عنوان مصرف مواد غذایی بین وعده های غذایی اصلی تعریف می گردد، یکی از منابع اصلی دریافت کالری است. دانش آموزان علاوه بر سه وعده غذایی اصلی به میان وعده نیز احتیاج دارند. دانش آموزان در این سنین باید برای نگه داشتن قند خون در حد طبیعی، حتما میان وعده، البته از نوع میان وعده های سالم، استفاده نمایند تا فعالیت سیستم عصبی و عملکرد مغز آنها در حد مطلوب باقی بماند. نخوردن میان وعده ها با کاهش قند خون در این افراد همراه است که خود میتواند با پرخاشگری، عدم توجه کافی به دروس در سر کلاس و عدم تمرکز و یادگیری کافی همراه باشد.
برترین میان وعده ها برای دانش آموزان لقمه نان و پنیر و گردو، انواع میوه ها (سیب، پرتقال، نارنگی، موز، هلو، زردآلو، لیمو شیرین و ...) و سبزیجات تازه (مانند هویج، کاهو، خیار و ...) و میوه های خشک (ماننده برگه میوه ها، کشمش و انجیر خشک و مویز و توت خشک)، مغزدانه ها (مانند گردو، فندق، پسته و بادام)، شیر و بیسکویت های سبوس دار است.
یادمان باشد که میان وعده هایی مانند چیپس و غلات حجیم شده نه تنها ارزش غذایی کمی دارند بلکه یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی در بین دانش آموزان می باشند. استفاده از نان ها محلی از جمله نان های خشک و نانهای سبوس دار نیز می تواند گزینه مناسبی برای مصرف میان وعده ها در بین دانش آموزان باشد.
به وعده ناهار دانش آموزان را اهمیت بدهید
وعده ناهار یکی از وعده های اصلی است که در تامین انرژی و مواد مغذی مورد احتیاج بدن به ویژه برای دانش آموزان که در سنین رشد قرار دارند اهمیت زیادی دارد.
یکی از نکات بسیار مهم در وعده غذایی ناهار دانش آموزان، زمان مصرف آن است که نباید خیلی به تاخیر بیفتد. توصیه میگردد تمام دانش آموزان وعده غذایی ناهار خود را بین ساعت 12 تا 1 ظهر مصرف نمایند و مصرف این وعده به بعد از تعطیل شدن مدرسه موکول نگردد.
در وعده غذایی ناهار، دانش آموزان می توانند از انواع غذاهای مرسوم در فرهنگ ایرانی استفاده نمایند مشروط بر اینکه اندازه چربی این غذاها خیلی زیاد نباشد، از غذاهای سرخ نموده به تکرر استفاده نگردد و این وعده غذایی در کنار خود حتما یک واحد لبنیات و یک واحد سبزی (مثل سبزی خوردن یا سالاد یا دو تا خیار یا گوجه) را به همراه داشته باشد.
اگر دانش آموزان وعده غذایی ناهار خود را از مدرسه تهیه مینمایند بهتر است به آنها آموزش داده گردد که مصرف غذاهای پرچرب و فست فودها در مدرسه به عنوان ناهار به حداکثر یک یا دو بار در ماه محدود گردد و بیشتر روزها از سایر غذاهای سنتی که در مدارس سرو میگردد استفاده نمایند.
اگر می بینید که امکان ناهار خوردن در مدرسه برای دانش آموز مهیا نیست یا دانش آموز بیشتر اوقات در مدرسه از غذاهای ناسالم استفاده میکند بهتر است یک لقمه نان و پنیر برای وی بگذارید تا در ساعت ناهار آنرا به عنوان یک میان وعده مصرف کند تا برای خوردن ناهار به منزل برسد.
استفاده از انواع سالادها به عنوان وعده ناهار نیز برای دانش آموزان می تواند مجذوب کننده باشد. برای اینکه این سالاد را به عنوان یک وعده برای دانش آموزان جا بیندازید می توانید در این سالادها از انواع حبوبات پخته شده، کمی پنیر رنده شده و کمی گوشت مرغ نیز بهره ببرید تا دانش آموز آن را به عنوان یک وعده اصلی بپذیرد.
منبع: همشهری آنلاین