چرا سفر کردن، انسان ها را عاقل تر و باهوش تر می نماید؟

به گزارش وبلاگ اسلیم، سفر باعث ایجاد تغییر می گردد و همین تغییر که می تواند ایده ها، موقعیت ها یا چالش های نو باشد، شما را باهوش تر می نماید؛ چراکه باید خود را با آن ها وفق دهید.

چرا سفر کردن، انسان ها را عاقل تر و باهوش تر می نماید؟

انسان های اولیه با تغییر آب وهوا، از دشت به جنگل و کوه و جزیره و بالعکس کوچ می کردند. ما به شکار و کشاورزی مشغول بودیم و جوامع بسیار بزرگ تری به وجود آوردیم و سپس آن مکان ها را نیز ترک کردیم. انسان ها در کل دوران عصر سنگ، عشایر بودند و همین موضوع وجود ما به عنوان یک گونه را نشان می دهد. مسافرت ظاهراً نقش تکوینی در تکامل ما داشته است. علاوه بر این، علت اینکه مغزمان تا این میزان تکامل یافته است، تا حدودی به زندگی سیاری که داشته ایم، مربوط است.

زمانی که شما در معرض تجربیات تازه قرار می گیرید، انعطا ف پذیری فکری تان افزایش می یابد، اما وقتی در یک فضای محدود باقی بمانید و رفتار مشابهی را هر روز تکرار کنید، این انعطاف پذیری رخ نمی دهد. در مقابل، با اینکه انسان ها به تدریج تکامل یافتند، خویشاوندهای میمون ما ترجیح دادند در یک مکان بمانند. حتی شامپازه ها که میل به زندگی سیار دارند، فقط در محدوده ای به بزرگی 155 کیلومتر مربع حرکت می نمایند.

آلیسون گوپنیک، دانشمند روان شناسی رشد اهل ایالات متحده آمریکا، در کتاب خود به نام باغبان و نجار، به رابطه بین سفر و پیشرفت مغزی گونه های انسان پرداخته است و شرح می دهد که زندگی کوچ نشینی انسان ها به معنای تقابل مستمر با محیط های تازه بوده است. او می گوید که ظاهراً عشق به سفر کردن در ژن های ما نهادینه شده است.

سفر باعث ایجاد تغییر می گردد و همین تغییر که می تواند ایده ها، موقعیت ها یا چالش های تازه باشد، شما را باهوش تر می نماید؛ چراکه باید خود را با آن ها وفق دهید. در واقع زمانی که انسان برای سبک زندگی اش، از دانش خود به نحو احسن استفاده می نماید، به خردمندی و درایت رسیده است. از زیرگونه های ما و تنها میراث دار زنده گونه های اولیه انسان های عشایری، انسان خردمند (homo sapien sapien) است.

با این اوصاف، آیا می خواهید از قدرت سفر برای باهوش تر شدن و خردمندی بیشتر بهره ببرید؟ در ادامه به بعضی پارامترها برای افزایش تجربه اشاره می کنیم تا دفعه دیگر که قصد سفر داشتید، آن ها را انجام دهید.

به جایی که قبلاً سفر نموده اید، نروید

مطمئناً مکان های مورد علاقه تان را دوست دارید، اما اگر از سفر به این مکان ها دست بردارید و به مقاصد تازه سفر کنید، شاید حتی چندین برابر بیشتر از جاهای قبلی عاشق آن ها شوید. در واقع پس از سفر کردن به همان مقاصد قدیمی مورد علاقه تان، جذب آن ها شده اید و در صورتی که به آنجا سفر نمی کردید، این قضیه را نمی فهمیدید. محیط های آشنا باعث ایجاد حس راحتی و خوشحالی در شما می گردد، هرچند وقتی این محیط عادی گردد، تأثیر آن نیز کاهش می یابد؛ به همین علت کشف جاهای دید و فوق العاده می تواند به کسب دانش و خوشحالی انسان بینجامد. به این ترتیب، نام همه مکان هایی که همواره دوست داشته اید، سفری به آن ها داشته باشید را یادداشت کنید و این تجربیات تازه را از دست ندهید، چراکه با این سفرها می توانید خردمندی و دانش بیشتری به دست آورید.

تا جایی که می توانید، به نقاط دور سفر کنید

به گفته پژوهشگران دانشگاه کرنل که زبان توییت ها را تجزیه وتحلیل نموده اند، هر چه از محل زندگی خود دورتر بروید، شادتر خواهید شد. آن ها توییت هایی که در محل کار یا خانه نوشته شده بود را با توییت افرادی که به راه دوری سفر نموده بودند و احساسات خود را با یکدیگر به اشتراک می گذاشتند، مقایسه کردند.

در واقع هنگام سفر شما از روزمرگی، عوامل استرس زا و زندگی کسالت بار خود دور می شوید. این موضوع برای بیشتر سفرها صدق می نماید، اما مزایای آن هنگام سفر به جاهای تازه و دور نظیر مغولستان، ایسلند، هند، چین، استرالیا، تایلند، نپال و هر کشور دیگری به مراتب بیشتر است و همین تفاوت های فرهنگی، اکتشافات فوق العاده ای را رقم می زند.

تا آنجا که می توانید، سفر طولانی تری را تجربه کنید

میزان بودجه سفر و مدت زمان مرخصی شغلی از عوامل محدودنماینده یک سفر هستند، اما اگر برایتان مقدور است مدت زمان طولانی تری را در سفر بمانید، چراکه ارتباط عمیق تری با آن مکان برقرار خواهید کرد. در صورتی که می خواهید سفرتان یک ماه طول بکشد، می توانید مثل یک فرد محلی به گشت وگذار بپردازید، چیزهایی را کشف کنید که نمی دانستید به آن ها علاقه دارید و دوستان تازهی پیدا کنید. این موضوع مستلزم داشتن علاقه و البته زمان کافی است.

پژوهشگران دانشگاه پیتسبرگ دریافته اند، دانشجویانی که در خارج از کشور تحصیل می نمایند، احتمالاً بیشتر دنبال تجربیات تازه می فرایند و از آن ها لذت می برند. این تجربیات می تواند از خوردن غذاهای تازه تا کارهای هیجان انگیزتر را دربر بگیرد.

هیجان را چاشنی سفر خود کنید

رابرت هپلر لو، هنرپیشه آمریکایی در دومین مجموعه از خاطرات خود به نام زندگی عاشقانه (Love Life)، داستان های جالبی از راهنمایی یک هواپیمای دریایی تا دررفتن از سر صحنه فیلم برداری برای تماشای بازی بسکتبال موردعلاقه اش را بیان نموده است. او در خاطراتش نوشته است که ماجراجویی نقش مهمی در زندگی دارد و برای داشتن یک زندگی فوق العاده باید خاطرات معرکه ای داشته باشید.

از هر موضوع جالبی استقبال کنید و به چالش ها و ماجراهای تازه، پاسخ مثبت دهید. در ایجاد هیجان در سفرتان، خلاق باشید و برای آن وقت بگذارید. این هیجان ها لزوماً نباید خطرناک باشند؛ در واقع شما کارگردان و بازیگر اصلی فیلم خودتان هستید، پس آن را هیجان انگیز کنید و فیلمی بسازید که برای تماشای مجدد آن لحظه شماری کنید. ماجراجویی باعث شکل گیری داستان هایی در زندگی تان می گردد که یاد و خاطره آن همواره در فکر تان باقی می ماند. یادتان باشد که همه شما قادر به انجام این ماجراجویی ها هستید.

یک چالش خاص ایجاد کنید

سفر کردن برای هدف یا مأموریتی خاص نظیر یادگیری زبان، انجام کارهای داوطلبانه، آشپزی یا تماشا جاذبه های گردشگری، سهم زیادی از صنعت گردشگری را تشکیل می دهد؛ اما شما می توانید هدف یا چالش خاص خودتان را برای سفر ایجاد کنید. اگر دونده هستید، راستا جالبی را برای دویدن انتخاب کنید. چنانچه عاشق غذا هستید، پس برترین غذاهای شهر یا کشور مقصدتان را با پرس وجو از مردم محلی پیدا نموده و میل کنید. شما حتی می توانید در حوزه خیلی خاص تری نظیر کافی شاپ یا کتاب فروشی، حس کنجکاوی خود را ارضا کنید یا در شهرهایی که برایتان تازه هستند، بگردید و موضوعات جالب و مهیج را کشف کنید.

برنامه ریزی سفرتان را به دیگران محول نکنید

تورهای کشتی کروز یا اتوبوس مطمئناً مزایای خاص خود را دارند، اما وقتی برنامه ریزی، رانندگی و... را به دیگران محول می کنید، بخش مهمی از سفر را از دست می دهید، مثل اینکه کجا غذا بخورید یا اقامت کنید، چه چیزهایی را ببینید و حتی کسب اطلاعات درباره جاذبه هایی که می بینید. کشتی های کروز و تفرجگاه های همه کاره بیشتر مناسب پست های اینستاگرامی هستند و راحت بودن یا حتی صرفه جویی اقتصادی در چنین سفرهایی می تواند نکات منفی متعددی را نیز به همراه داشته باشد. قطعاً اگر خودتان دست به انتخاب محل اقامت و نوع غذایتان بزنید، تجربه عمیق تری خواهید داشت. علاوه بر این، شما می توانید درباره تاریخ و پیشینه مقصدتان مطالعه نموده یا حتی داستان بخوانید. قدم به قدم سفرتان را خودتان معین کنید و از دیدار با مردم محلی و سایر مسافران لذت ببرید.

به دل جاده بزنید

همان طور که گفتیم، برنامه ریزی سفرتان را به دیگران محول نکنید و سفر جاده ای را در صدر لیست برنامه های خود قرار دهید. به این ترتیب، راستا، محل اقامت و غذای مورد نظرتان را خودتان انتخاب می کنید و برای اینکه جاده باعث یکنواختی سفرتان نگردد، می توانید به کشف و تماشای مکان ها و جاذبه های تماشای بپردازید.

با اینکه در چنین سفرهایی احتمال گم شدن وجود دارد، اما نباید از مزایای متعدد آن غافل شد، هنگام صحبت با دوستان یا در خلوت خودتان می توانید به ایده های خلاقانه برسید، با افراد غریبه دیدار نموده و در نهایت هم در شهری معمولی توقف کنید. همین ماجراهای کوچک و ساده، خاطرات خوبی برای شما خواهد ساخت.

طبیعت گردی کنید

سفرهای طولانی با قطار یا خودرو برای روح و روان انسان فوق العاده است، اما هیچ چیزی به میزان طبیعت گردی نمی تواند لذت بخش باشد. بر اساس یک پژوهش، افراد تحت مطالعه پس از گذراندن چهار روز در طبیعت و بدون تلفن همراه، عملکرد حل مسائل و خلاقیت شان تا 50 درصد افزایش یافته بود. اینجا هم آشنا نبودن با محیط باعث برانگیخته شدن سیناپس ها شده و شعله های خردمندی را برافروخته تر می نماید. طبیعت گردی کار ساده ای است، فقط باید به یک پارک ملی بروید و اگر یک چادر مسافرتی مقرون به صرفه بخرید، می توانید شب را نیز زیر آسمان پرستاره بگذرانید.

از زندگی راحت خود فاصله بگیرید

به جاهایی سفر کنید که به زبان شما صحبت نمی نمایند و سعی کنید که کمی زبانشان را یاد بگیرید. در پی غذاهای محلی و تجربیات فرهنگی بروید، چراکه این موارد را نمی توانید در محل زندگی تان به راحتی پیدا کنید. یاد بگیرید که چگونه از وسایل حمل ونقل عمومی آن شهر یا کشور تازه بهره ببرید. همه روزهای سفرتان را طبق برنامه ریزی سپری ننموده و از تجربه های تازه و برنامه ریزی نشده استقبال کنید. مارک تواین، نویسنده آمریکایی در سفرنامه خود موسوم به ساده دلان در سفر کشتی نوشته است که سفر باعث از بین رفتن تعصبات، پیش داوری ها و کوته فکری می گردد و اثرات مثبت سفر کردن را نمی توان با زندگی در یک گوشه کوچک از جهان در تمام عمر به دست آورد.

منبع: کجارو / edition.cnn.com

به "چرا سفر کردن، انسان ها را عاقل تر و باهوش تر می نماید؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا سفر کردن، انسان ها را عاقل تر و باهوش تر می نماید؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید