خواص فوق العاده تخم کتان
به گزارش وبلاگ اسلیم، تخم کتان خواص بساری برای سلامتی داردو همین امر موجب شده است بخشی مهمی از آشپزی سنتی آسیا ، امریکا و افریقا را تشکیل دهد. مواد مغذی و فواید آن بیشتر از سایر غلات است. منبع غنی آلفا لینولنیک اسید، اسید های چرب امگا3 و لیگنان است. مجموعه ای از چنین ترکیباتی با امراض مختلفی از جمله بیماری های قلبی، التهاب، آرتروز، آلرژی، آسم و دیابت مبارزه می نماید.

تخم کتان
تخم کتان یکی از دانه هایی است که مصرف آن فواید بسیار زیادی دارد. بعلاوه تخم کتان می تواند یاری زیادی به کاهش وزن کند. همانطور که می دانید سایت آکاایران شامل جامع ترین مجموعه گیاهان دارویی است. از این رو در این مقاله قصد داریم به مطالبی در خصوص تخم کتان و چگونگی مصرف آن بپردازیم.امروزه گیاه کتان در منطقه وسیعی از اروپا و آُسیا می روید. از گیاه کتان استفاده های زیادی بعمل می آید. از الیاف کتان برای یافتن پارچه استفاده می شود. پارچه کتان برای البسه مخصوصا در تابستان نوعی مناسب بشمار می رود.
کتان گیاهی است که از قدیم الایام شناخته شده و بکار میرفته است. حتی پرورش آن در مصر در حدود پنج قرن قبل از میلاد مسیح معمول بوده است.
ترکیبات شیمیایی کتان
از دانه های کتان در اثر فشار و بدون حرارت دادن روغنی بدست می آید که به روغن کتان (برای اینکه با روغن برزک اشتباه نشود) نامیده می شود.افزودن دانه تخم کتان به رژیم غذایی روزانه سبب افزایش سلامتی قلب و سلامت سیستم گوارش می شود، از طرفی دانه ها تخم کتان سبب کنترل وزن شده و پیشگیری نماینده از سرطان نیز می باشند.1
طریقه مصرف تخم کتان
روش های مناسبی برای افزودن تخم کتان به رژیم غذایی روزمره وجود دارد. از جمله اینکه می توانید پودر تخم کتان را با ماست مخلوط و میل کنید. بعلاوه مخلوط کردن تخم کتان با آب می تواند آن را به جایگزینی برای تخم مرغ تبدیل کند. می توانید تخم کتان را به کیک یا شیرینی های خانگی هم اضافه کنید.سؤالی که در این میان برای بسیاری پیش می آید این است که آیا امگا3 در برابر حرارت مقاوم است؟ براساس مطالعات زیادی که انجام شده است، خواص امگا3 در دمای 150 درجه سانتی گراد به مدت 3 ساعت محفوظ باقی می ماند.
تخم کتان در مقابل آرد کتان و جوانه ی کتان
اگر تخم کتان به طور آسیاب نشده مصرف شود، بدن ما نمی تواند از تمامی خواص آن استفاده کند و بخش عمده آن هضم نشده باقی می ماند. بهتر است تخم کتان به صورت پودر مصرف شود. اگر در خانه آسیاب دارید، می توانید تخم کتان را قبل از مصرف آسیاب کنید تا بتوانید از خواص تخم کتان بیشتر بهره مند شوید.مصرف جوانه کتان نیز راه فوق العاده ای برای بهره مندی حداکثری از خواص آن است. خیساندن تخم کتان و جوانه زدن آن موجب نابودی اسید فیتیک موجود در تخم کتان می شود و جذب مواد معدنی موجود در آن را افزایش می دهد.
مانند سایر منابع غذایی سرشار از فیبر، بهتر است تخم کتان را نیز با آب یا مایعات فراوان میل کنید.3
فواید و خواص تخم کتان
1- یکی از فواید فوق العاده تخم کتان این است که دارای میزان زیادی آب لزج است. این ماده ژل مانند تشکیل دهنده فیبر به صورت محلول در آب است و دارای خواص باور نکردنی در دستگاه روده است. این ماده می تواند غذا را در معده نگه داشته و آن را سریع در روده کوچک تخلیه کند که می تواند جذب مواد مغذی را افزایش دهد.2- تخم کتان میتواند باعث کاهش کلسترول خون و بعلاوه پائین امدن قند خون شود. فیبر محلول موجود در تخم کتان میتواند باعث کاهش کلسترول شود و از افزایش پلاک در خون جلوگیری کند و در نتیجه از تنگ شدن دیواره عروق خونی که میتواند منجر به افزایش فشار خون و در خاتمه سکته و حملات قلبی شود، جلوگیری و پیش گیری نماید. فیبر موجود در تخم کتان بعلاوه میتواند از افزایش قند خون در بیماران دیابتی جلوگیری کند.
3- حتماً تا به حال از فواید روغن ماهی و چربی های امگا3 برای سلامتی بسیار شنیده اید. روغن ماهی حاوی EPA و DHA است. این دو نوع چربی امگا3 برای تندرستی بسیار مفیدند. هرچند بذر کتان این دو نوع چربی امگا3 را ندارد، ولی حاوی آلفا لینولنیک اسید(ALA) است که نوع دیگری از چربی های امگا3 است. و بعلاوه از پوکی استخوان و تحلیل رفتن بافت استخوانی جلوگیری میکند.
4- استفاده از تخم کتان راه عالی برای جایگزینی دانه های حاوی گلوتن است. بدین ترتیب، تخم کتان برای افردی که بیماری سلیاک دارند یا دارای آلرژی گلوتن هستند، مطلوب است. بعلاوه جایگزین خوبی برای چربی های امگا 3 در ماهی برای اشخاص مبتلا به آلرژی غذایی دریایی میباشد . یکی دیگر از خواص مهم کتان استفاده از آن در آشپزی است.
5- لینگان ها در کتان برای زنان یائسه موثر هستند. این مواد بعنوان جایگزین برای درمان جایگزینی هورمون استفاده شود به علت آن که لیگنان ها خواص استروژنی دارند. این خواص بعلاوه میتواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد. چه بسا با یاری به حفظ مرتب چرخه میتواند به قاعدگی یاری کند.2
عوارض جانبی مصرف تخم کتان
نفخدرد معده
حالت تهوع
یبوست
اسهال.4
ارتباط بین تخم کتان و سیانید
ارتباطی بین کتان و سیانید وجود دارد. با اینحال احتمال پیدا شدن این ماده شیمیایی خطرناک در مکمل های موجود در سوپر مارکت ها بسیار اندک است. تخم کتان که از دانه کتان خام و نارس به دست می آید، برای بیشتر افراد امن و بی ضرر است. با اینحال، بر اساس گزارش های موجود، دانه کتان خام و سایر بخش های این گیاه می تواند سطح سیانید خون را بالاتر ببرد.دانه کتان در برگیرنده ماده ای به نام گلیکوزید سیانوژنیک است که هیدروژن سیانید را به هنگام خرد کردن دانه ها در آب تشکیل می دهد. بیشتر فرایندهای فراوری، این نوع سیانید را حذف می نمایند. علاوه بر این مطالعات نشان داده است که عوارض جانبی مرتبط با با مصرف مکمل های حاوی دانه کتان گزارش نشده است.4
نکات ایمنی درمورد مصرف بذر کتان
قبل از اینکه بخواهید هر نوع مکمل جدیدی را امتحان کنید بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید. هرگز دانه را به طور مستقیم از گیاه کتان نگیرید و سایر بخش های گیاه را نخورید.با اینکه بعضی از فراوری نمایندگان ممکن است دوز مختلفی از این مکمل را پیشنهاد نمایند اما FDA پیشنهاد می نماید بیشتر از 16 گرم دانه کتان به صورت روزانه مصرف نشود.
محققان معتقدند علی رغم فواید بسیار زیادی که در تخم کتان مشاهده و اثبات شده، اما در مصرف آن نباید زیاده روی کرد.
افرادی که دارای روده التهابی و تحریک پذیر می باشند، باید از خوردن تخم کتان اجتناب نمایند.
بعلاوه زنان باردار و مادران شیرده نباید تخم کتان مصرف نمایند.
تخم کتان از پوکی استخوان و تحلیل رفتن بافت استخوانی جلوگیری می نماید. تحقیقاتی که بر روی موش های آزمایشگاهی انجام شد، حاکی از به تأخیر افتادن تحلیل استخوانی در موش های آزمایشگاهی بود که با تخم کتان تغذیه شده بودند و این امر به سبب وجود اسیدهای چرب امگا-3 موجود در تخم کتان می باشد.4
پینوشتها
1.www.asriran.com
2.www.beytoote.com
3.www.chetor.com
4.www.majalesalamat.com
منبع: راسخون