گرامیداشت نخستین نسخه خطی در کتابخانه شاهزاده تیموری بایسنغر میرزا

به گزارش وبلاگ اسلیم، همایش تجلیل از ششصدمین سالگرد فراوری اولین نسخه خطی در کتابخانه شاهزاده تیموری بایسنغر میرزا واقع در هرات، در انجمن نسخه های خطی فارسی دانشگاه پرینستون (PMA) برگزار می گردد.

گرامیداشت نخستین نسخه خطی در کتابخانه شاهزاده تیموری بایسنغر میرزا

شرکت در این همایش بین المللی در تاریخ 5-6 نوامبر 2021 (14-15 آبان 1400) به صورت مجازی و به وسیله برنامه zoom امکان پذیر است.

علاقه مندان می توانند برای ثبت نام و دریافت اطلاعات بیشتر به این نشانی مراجعه نمایند.

غیاث الدین بایسنغر با نام کامل میرزا غیاث الدین بن شاهرخ بن امیر تیمور درگذشته به سال 837 هجری قمری، از شاهزادگان تیموری، پسر شاهرخ و نوه امیر تیمور گورکانی بود. او شاهزاده و امیری هنرمند و هنرپرور بود و از سیاست مداران، حامیان بزرگ هنر، معماری و فرهنگ و از خوشنویسان طراز اول عهد خود به تعداد می رفت.

بایسنغر میرزا به زبان های فارسی، عربی و ترکی مشرقی، که زبان مادریش بود، کاملاً تسلط داشت. او معرف برجسته فرهنگ اسلامی از نسلی ترک و ایرانی بود که به اهمیت و ارزش او تنها در دهه های اخیر و در تحقیقات تازه توجه شده است. در آنالیز برنامه ریزی مکتب هرات که بیش از همه به همت او و پدرش شاهرخ شکل گرفت، دیده می گردد که این مکتب همان طور که برای هویت بخشی به هنر اسلامی قدم پیش گذاشت، برای شکل گیری شاهنامه بایسنغری هم اقدام کرد. برای آغاز این پروژه بزرگ کاغذ سازان سمرقندی دعوت شدند تا کاغذ سمرقندی را فراوری نمایند.

این شاهزاده را مؤسس و بانی زیباترین شکل کتاب آرایی در ایران می دانند. تحت حمایت او چهل نفر کاتب و خطاط به هدایت جعفر تبریزی معروف به جعفر بایسنغری که خود او هم شاگرد عبدالله بن میر علی است به نسخه برداری و تکثیر کتاب های مختلف و فراوری آثار هنری مشغول بودند. وی بوسیله پرداخت دستمزدهای گزاف و اعطای انعام فراوان و شاهانه، هنرمندترین استادان خوشنویسی و تذهیب را نزد خود نگاه می داشت و آنان برای وی ظریف ترین آثار هنری را در خط، تذهیب، جلدسازی و صحافی به وجود می آوردند.

کتاب های کتابخانه وسیع این شاهزاده هم اکنون در تمام دنیا پراکنده است. کانون هنری بایسنغر در هرات به نام دارالصنایع کتاب سازی معروف بود و کتاب های پدیدآمده در دوره بایسنغری شامل نفیس ترین مینیاتورها و استادانه ترین خوشنویسی ها هستند که به زیبایی تمام صحافی و جلدآرایی شده اند.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "گرامیداشت نخستین نسخه خطی در کتابخانه شاهزاده تیموری بایسنغر میرزا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گرامیداشت نخستین نسخه خطی در کتابخانه شاهزاده تیموری بایسنغر میرزا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید