داستان تاریخی پخت پیتزا؛ غذایی که مرز ها را درنوردید
به گزارش وبلاگ اسلیم، پیتزا یکی از مهم ترین و پر طرفدارترین فست فودهاست که اولین بار در کشور ایتالیا تهیه شد؛ سپس پخت آن در سراسر دنیا رواج پیدا کرد. پیتزا در طعم های گوناگون مانند پیتزای سبزیجات، مرغ، گوشت، پپرونی، پنیر و... تهیه می گردد که دارای طیف گسترده ای از طعم و مزه است و از بچه ها گرفته تا بزرگسالان و سالمندان کمتر کسی را می توان پیدا کرد که به خوردن پیتزا علاقه ای نداشته باشد.
به گزارش فرادید، اگر بخواهیم از پیشینه نخستین پیتزایی که در دنیا پخته شده است نام ببریم، اولین کشوری به ذهنمان می رسد، ایتالیاست که دارای انواع گوناگونی از پیتزا با طعم ها و مزه هاست.
اما در جستجوی تاریخی می توان ردپای پخت غذا هایی شبیه به پیتزا را در نقاط دیگر دنیا هم پیدا کرد. در تاریخ آمده است که سربازان ساسانی وقتی در اردوی جنگی بودند، سپر های خود را روی آتش می گذاشتند و خمیری متشکل از آرد و نان را روی سپر پهن می کردند؛ سپس کمی خرما و پنیر روی خمیر می گذاشتند و منتظر می نشستند تا خمیر روی آتش بپزد.
بعلاوه در یونان باستان هم مردم خمیر نان را با روغن و پنیر و سبزیجات می پوشانند و بعد در تنور می پختند.
سرگذشت پیتزا
در روم باستان هم مردم چیزی شبیه به پیتزا را می پختند که در کتاب مورخ رومی به نام مارکوس پوروسیوس نیز به آن اشاره شده است: غذایی با خمیر گرد مسطح که با روغن زیتون و سبزی و عسل پوشانده می شود. به همین علت بعضی از مورخان معتقدند که پیتزا از روم باستان به ایتالیا راه پیدا نموده است؛ اما بعضی دیگر معتقدند پیتزا در اصل اختراع مردم یونانی الاصل ساکن جنوب ایتالیاست که از آنجا به دیگر نقاط ایتالیا راه پیدا کرد. بعد ها باستان شناسان در کاوش های خود از شهر باستانی پومپی ایتالیا بقایایی را پیدا کردند که شبیه به یک مغازه پیتزافروشی باستانی بود.
شاید واژه پیتزا از کلمه لاتین پینا به معنای مسطح گرفته شده است؛ بنابراین پتیزا های باستانی شباهتی به پیتزای مدرن امروز نداشتند. این پیتزا ها بیشتر متشکل از خمیر مسطحی بود که روی آن را با روغن چرب می کردند و بعد با سبزیجات و پنیر یا عسل می پوشاندند.
شاید بتوان گفت یکی از دلایل رونق پخت پیتزا در ایتالیا به شهر ناپل برمی شود. در این شهر کارگران زیادی مشغول به کار بودند و احتیاج به غذا در این شهر بسیار زیاد بود؛ بنابراین پیتزا که دارای خمیر بود، می توانست شکم کارگران را سیر کند. این پیتزا را معمولا آشپز های خیابانی ناپل تهیه می کردند. بعد از اینکه در قرن هجدهم میلادی گوجه فرنگی وارد اروپا شد، پیتزاپز های شهر ناپل از آن برای تهیه پیتزا استفاده کردند و به همین علت طولی نکشید که مردم از سراسر ایتالیا و کشور های دیگر مشتاق شدند تا نان پیتزا های ناپلی را که با گوجه فرنگی و پنیر تهیه می شد، برای یک بار امتحان نمایند.
در سال 1889 یکی از آشپز های دربار ایتالیا به نام رافائل اسپوزیتو که اهل ناپل بود، برای اولین بار پیتزایی را درست کرد که شباهت زیادی به پیتزا های مدرن امروزی داشت. او پیتزا را با سبزیجاتی به رنگ سبز، قرمز و سفید تهیه کرد که شبیه پرچم ایتالیا بود و این پیتزا را به عنوان پیشکش برای پادشاه امبرتو و ملکه مارگاریتا برد. ملکه از تماشا پیتزایی که شبیه به پرچم ایتالیا بود، بسیار به وجد آمد و به همین علت از آن به بعد پیتزای سبزیجات در ایتالیا به نام مارگاریتا معروفیت پیدا کرد.
سال ها بعد یکی از مهاجران ایتالیایی که در نیویورک زندگی می کرد، مغازه کوچکی تاسیس کرد و در آن به پخت پیتزا پرداخت و به این صورت بود که آمریکایی ها با پیتزا آشنا شدند. بعد ها در جریان جنگ دنیای دوم سربازان آمریکایی در ایتالیا به مغازه های پیتزافروشی می رفتند و پیتزا را به عنوان یک غذای محبوب ایتالیایی می خوردند. به این صورت پخت پیتزا کم کم در آمریکا هم رونق گرفت و این غذا پا به عرصه دنیا گذاشت.
آمار ها نشان می دهد که امروزه 13 درصد از مردم آمریکا به صورت روزانه پیتزا مصرف می نمایند. امروز پیتزا در آمریکا به دو روش پخته می شود که یکی با خمیر کلفت و سنتی و دیگری با خمیر بسیار نازک و پهن است.
تاریخ پخت پیتزا در ایران
پیتزا در ایران نیز بسیار پر هوادار است تا جایی که فست فود های بی شماری در تمان نقاط کشور وجود دارند که پیتزا را در طعم ها و اشکال گوناگون تهیه می نمایند.
اما اولین پیتزا فروشی در ایران در دهه 1340 با نام پیتزا داوود در خیابان نوفل لوشاتو تهران تاسیس شد و خیلی زود به معروفیت رسید. کم کم پیتزا فروشی های دیگری هم در شهر های شمالی تهران راه اندازی شد و این غذای فرنگی و مجذوب کننده در همه جای تهران و بعد از آن در شهر های دیگر نیز توسعه پیدا کرد.
منبع: فرارو