عمارت شترگلو ، عمارتی با سبک معماری ایرانی در شهر کویری ماهان
به گزارش وبلاگ اسلیم، استان کرمان را می توان موزه ای تاریخی نامید. استانی که در سرتاسر آن آثار تاریخی فراوانی به چشم می خورد آثاری که یا در حال ثبت جهانی شدن هستند یا ثبت شده اند؛ برای مثال شاخص ترین آن ها می تواند ارگ بم باشد که در زلزله پنجم دی ماه سال 1382 آسیب دید و خوشبختانه دوباره بازسازی شد. همچنین می توان به باغ شاهزاده ماهان و روستای تاریخی میمند اشاره کرد از کهن ترین شهر های کشور شهر کرمان می باشد و معماری بی نظیر ایرانی و آثار مختلف تاریخی را در گوشه و کنار این شهر می توان دید. اما در این مطلب ما می خواهیم به یکی از بناهای تاریخی و بی نظیر شهر کرمان به نام عمارت شترگلو بپردازیم پس در ادامه با ما همراه باشید.
عمارت شترگلو کرمان
در شهر کرمان و در یکی از شهر های آن یعنی شهر ماهان باغ شهری بسیار بزرگی هست که انواع میوه های مختلف سردسیری را می توانید از شاخه درختان آن بکنید و از این همه زیبایی و اعجاز خداوند شگفت زده خواهید شد. اینجا تا چشم کار می کند پر است از باغ های انار و تاکستان هایی گسترده این باغ که با محور رویایی هفت باغ به کرمان متصل می شود در مسیر کرمان، ماهان واقع شده است. یکی دیگر از بناهای مهم و دیدنی که در زمره بناهای زیبا و تاریخی استان کرمان واقع شده است عمارت شترگلو کرمان می باشد که در شهری پر از غنای تاریخی یعنی شهر ماهان و در باغ شهر آن واقع شده است. شما می توانید خلاقیت معماران ایرانی در ادوار گذشته را در این بنای بی نظیر به دیدن بنشینید و انگشت بهت به دهان خواهید گزید که چگونه معماران کهن ایرانی سازه ای شگرف را با آب در هم آمیخته و این بنای با عظمت و را خلق کرده اند .
ویژگی های عمارت شترگلو کرمان
نبوغ معماران ایرانی را می توان در معماری این بنا به وضوح دید تمهیدات و جلوه های هنری که معمارا ن ومهندسین ایران برای فرار از گرمای تابستان و ایجاد مکانی خنک اندیشیده اند در این بنا مشاهده می شود. حوضخانه زیبایی که در مرکز این ساختمان واقع شده است و اطراف آن را با سقفی بلند و مقرنس کاری شده و گنبدی شکل قرار گرفته است.
دهلیزهایی علاوه بر اتاق ها و رواق های تزئین شده با گچبری در پیرامون این حوضخانه درست شده است که بتواند از دو بادگیر قرینه که در این بنا تعبیه شده است جریان هوای تمیز و سالمی را که در تهیه آن نیاز به هیچ گونه هزینه و سوختی نیست را گرفته و از از یک فواره ای که به طور مداوم و پیوسته آب از آن می جوشد عبور داده و با گذشتن از میان پاشویه ها و حوض بتواند اتاق های پیرامونی که در تابستان ساکنان خانه در آن به استراحت می پردازند را خنک کند ، هوایی که نسیم خنک آن به طراوت کوهستان می ماند .
خوشبختانه این بنای بی نظیر همچنان پایدار و پا برجا به جای مانده است و می تواند برای پذیرایی از گردشگران و مسافران به عنوان یک مکان پذیرایی هنوز هم مورد استفاده قرار بگیرد. گردشگرانی که از اقصی نقاط جهان و ایران برای دیدن این مجموعه تاریخی و دیگر آثار تاریخی و بی نظیر کرمان به اینجا می آیند. این بنا می تواند با استفاده از آب چاه نیز به حیات خود ادامه دهد حتی زمانی که آب قنات وکیل آباد ماهان خشک شود. در ساخت این ساختمان از آجر های سفالی استفاده شده است و شیب بندی مناسبی که در سقف آن انجام گرفته است باعث شده که از گزند آب باران در امان بماند با این که سالیان طولانی از عمر این بنا می گذرد به صورت پایدار به جای مانده است.
معماری عمارت شترگلو ماهان
معماری سنتی ایرانی را می توان در عمارت شترگلو ماهان به خوبی مشاهده کرد. مصالحی که در مسیر آب بکار برده شده یا آجر کاری هایی که در نمای بیرونی این بنا اجرا شده و در اطراف ساختمان فضای مشجری که وجود دارد همه این ها سبب شده که شما با یک بنای بی نظیر از نظر معماری روبه رو باشید.
اگر چه صاحبان عمارت شترگلو ماهان بی مهری هایی را نسبت به حفظ و نگهداری این بنا از خود نشان داده اند اما مقرنس کاری، انگاره هایی که در گچبری استفاده شده، سنگفرش فضاهای دورنی حوضخانه، تارمی های آجری، ستون ها و سرستون های شکیل، شیشه های مشبک و رنگی و گچبری هایی که زمان های گذشته هنرمندان ایرانی در تزئین این بنا به کار برده اند همه این ها سبب گشته با یک بنای تاریخی و بی بدیلی روبه رو باشیم که هنرمعماری و ذوق معماران و مهندسان گذشته ایران را به تصویر می کشد.
امیدواریم با خواندن این مطلب برای سفر به کرمان و عمارت شترگلو کرمان ترغیب شده باشید...
منبع: همگردی